Marynowane pieczarki
Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez moich marynowanych pieczarek. Co by się nie działo minimum dwa słoiczki muszą być zawsze zrobione 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 60 minut
Składniki (4-5 dużych słoików):
2 kg małych pieczarek
2 marchewki
1szt. biała cebula
4-5 liści laurowych
2-3 Łyżki ziarenek gorczycy
Pieprz kolorowy ziarenka plus ziele angielskie
Zalewa
600 ml wody
200 ml octu 10%
1,5 łyżeczki soli
2,5 łyżeczki cukru
Pieczarki czyścimy i płuczemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy. Wrzucamy pieczarki i gotujemy przez około 3-4 minuty.
W miedzyczasie obieramy marchewkę i tniemy w talarki. Cebulę obieramy i tniemy na 4-5 części. Do każdego słoika wkładamy kawałek cebuli, liść laurowy, wsypujemy trochę gorczycy, kolorowy pieprz oraz ziele angielskie. Następnie dodajemy pieczarki i na wierzch kładziemy talarki z marchwii.
W oddzielnym garnku przygotowujemy zalewę z wody, octu, soli i cukru. Zagotowujemy i nalewamy do słoików co najmniej do zwężenia słoika.
Słoiki wstawiamy do dużego garnka, zalewamy wodą na 3/4 wysokości i gotujemy. Od momentu zagotowania wody wokół słoików, gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.