Lekko pikantny tuńczyk z kindziukiem

Tuńczyk z kindziukiem w lekko pikantnym sosie pomidorowo-paprykowym

Ostatnio odkryłam serię mieszanek Trendy Lunch firmy Melvit. Na pierwszy ogień poszła mieszanka pęczaka, kaszy bulgur i zielonej soczewicy. Okazało się, że idealnie komponowała się z moim dzisiejszym obiadem. Szczerze mogę polecić do wypróbowania, jeżeli lubicie wyżej wymienione składniki 🙂 A oto moja propozycja prostego obiadu z dodatkiem mieszanki Trendy Lunch.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 25-30 minut


Składniki:
2 saszetki Trendy Lunch z kaszą bulgur, zieloną soczewicą i pęczakiem
1 puszka Tuńczyk w sosie własnym
10 szt. Kindziuków koktajlowych lub kindziuk w plastrach (6-8 szt.)
300 ml Zblendowane pomidory: świeże, z puszki lub passata
1 łyżeczka Pasta z papryczek chilli (łagodna wersja z pastą z suszonych pomidorów)
1 szt. Mały kabaczek
1 szt. Cebula
1 ząbek Czosnek
2 łyżki Oliwy do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka słodkiej papryki


Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażamy przez chwilę drobno posiekany czosnek, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy zacznie się robić szklista, dodajemy pokrojonego w kostkę kabaczka. Podsmażamy, aż zmięknie. Zdejmujemy z patelni. Następnie na łyżce oliwy podsmażamy przez 2-3 minuty kindziuka pokrojonego w krążki lub kostkę (plasterki). Dodajemy dobrze odsączonego z zalewy tuńczyka. Po 3-4 minutach dodajemy zblendowane pomidory, pastę z papryczek i podsmażone warzywa. Dodajemy przyprawy i smażymy na patelni przez kilka minut. Podajemy z ugotowaną mieszanką Trendy Lunch.

#trendylunch #kreatywniposzukiwaczesmaków

Dodaj komentarz