Krupnik dla najmłodszych

Krupnik dla najmłodszych

Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 60 minut


Składniki (2-3 porcje):

100-150g królika lub indyka
Kawałek selera
Kawałek łodygi pora
1szt. Średnia marchewka
1 szt. Średnia Pietruszka
3 szt. Średnie ziemniaki
3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej lub drobnej
1l wody
1/2 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżki koperku
sól morska, pieprz do smaku


Krupnik to zupa, której nigdy nie odmawiają moje dzieci. Szybka do przygotowania, smaczna i sycąca zupa to idealna propozycja do menu małego odkrywcy.

Jak ją przygotować: Mięso oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka z wodą. Zagotowujemy i zbieramy szumowiny. Następnie dodajemy starkowaną na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę, seler i por w kawałku. Po kilku minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i kaszę jęczmienną (opłukaną na sitku). Zagotowujemy i doprawiamy częściowo do smaku. Parę minut przed końcem gotowania dodajemy natkę pietruszki oraz koper. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie i kasza puści swój „klej” (zupa nabierze gęstszej konsystencji).

Dodaj komentarz