Kremowe tagliatelle z pieczoną dynią
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 60 min
Składniki:
1/4 kostki Masła
6 szt. Szalotek
700 g Dyni piżmowej
1/2 łyżeczki Gałki muszkatołowej
1 łyżka Oliwy z oliwek
1 łyżka Świeżego tymianku
200 ml Śmietany 30%
5-6 łyżeczek Parmezanu startego
3 łyżki Natki pietruszki
400 g makaronu Tagliatelle
Sól morska
Danie podkreślające smaki jesiennego bogactwa. Kremowa dynia w połączeniu z makaronem mmmm…
Dynie kroimy w kostkę, w misce mieszamy ja z oliwą, tymiankiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nastawiamy piekarnik na 185st na opcji grila jesli dostepna i pieczemy okolo 30 min lub do momentu aż dynia będzie miękkka.W międzyczasie w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i szczyptę soli i dusimy pod przykryciem okolo 20-30 min az cebula bedzie miękka.
Następnie do garnka dodajemy upieczoną dynię. Dusimy chwilę i dodajemy śmietankę, utarty parmezan oraz natkę pietruszki. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i odstawiamy na bok.
Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. po ugotowaniu odcedzamy, zostawiając kilka łyżek wody w przypadku gdyby sos okazał się zbyt gęsty.
Dodajemy makaron do sosu, podgrzewamy przez minutę lub dwie. I podajemy ozdobione listkiem świeżej natki i odrobiną parmezanu.