Kluski z kwaśnej śmietany

Przepyszne i łatwe do przygotowania kluseczki kładzione łyżką. Idealne do mięs, sosów bądź na słodko 🙂 Wypróbujcie a na pewno je pokochacie 🙂


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 15 minut


Składniki

200g Śmietana 18% (do zupy)
240g Mąka pszenna ( np poznańska)
3 szt. Jajka (temp pokojowej)
Sól


Przygotowanie

Śmietanę, mąkę i jajka miksujemy w misce na jednolitą, gęstą masę. W międzyczasie w większym garnku zagotowujemy wodę i dodajemy sól (ilość wedle uznania).

Czubek łyżeczki od herbaty moczymy chwilę we wrzątku z garnka. Następnie bokiem łyżeczki nabieramy ciasto (mniej więcej połowę łyżeczki). Zanurzamy we wrzącej wodzie, kiedy kluseczka się zsunie, szybko nakładamy następną. Czynność powtarzamy aż skończy nam się ciasto.

Kluseczki gotujemy przez około 5-7 minut od chwili wrzucenia ostatniej sztuki lub do momentu aż „spuchną”. Czas gotowania będzie zależał od wielkości naszych kluseczek, im większe tym dłużej będą się gotowały.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz