Kiełbaski w cieście

Kiełbaski w cieście

Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 30-40 minut


Składniki:

10-14 Małych kiełbasek (użyłam Kiełbaski Dziadkowe można zastąpić cienkimi parówkami)
5-7szt. Ser w plastrach
375g Ciasto francuskie
1szt jajko

Dodatki: ketchup, dyniowy ketchup


Dzisiejsze śniadanie zainspirowały kiełbaski Dziadkowe. Ich ostry smak cudownie podkreśla tą przekąskę. Kiełbaski w cieście świetnie nadają się jako zimna przekąska na imprezę.

Rozwijamy ciasto i wycinamy prostokąty. Wielkość prostokątów z ciasta musi być odpowiednia do wielkości kiełbasek (parówek ewentualnie) jakie używamy. Boki prostokąta muszą być około 0,5-1 cm dłuższe niż kiełbaska i na tyle szeroki żeby można było zawinąć kiełbaskę. Na przygotowane ciasto kładziemy kawałek sera tak, żeby był z conajmniej 0,5 cm od krawędzi. Bardzo ciekawy smak nadają serki w plastrach Hochland (Na gorąco!). Na ser kładziemy kiełbaski i zawijamy.  Boki delikatnie ściskamy utworzą kształt cukierków, wierzch nacinamy nożem. Układamy na papierze do pieczenia. Ciasto smarujemy jajkiem przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy  w temperaturze 180c około 20-25 minut lub do momentu aż ciasto zrobi się złote.

Dodaj komentarz