Kawałki kurczaka w słodkim sosie BBQ

Kawałki kurczaka w słodkim sosie BBQ

Nowa propozycja na prosty, ale za to pełen nowych smaków obiad. Słodki, przypieczony kurczak podany z surówką z kabaczków i czerownej papryki oraz fryteczki. Nikt w domu nie odmówił a wręcz byli pełni uznania 🙂


Poziom trudności: Łatwy

Czas przygotowania: 30-40 min + marynowanie


Składniki (3-4 porcje):

6 Górnych części udka kurczaka

Marynata:

1 łyżka Płynnego miodu
4 łyżki Ketchupu
1 łyżka Soku wyciśniętego z imbiru
2 łyżki Ciemnego sosu sojowego
1 łyżka Oliwy z oliwek
Skórka starta z 1/2 limonki
Sok wyciśnięty z 1/2 limonki
1 łyżeczka Soku z cytryny
Sól morska, Pieprz z młynka (wedle uznania)

Dodatki: surówka z kabaczków i papryki, frytki lub pieczone ziemniaczki


Na początek oczyszczamy, myjemy i osuszamy kurczaka. Następnie przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki (łatwy sposób na wyciśnięcie soku z imbiru tarkujemy na drobnych oczkach i wyciskamy ręcznie pozostały sok). Mięso smarujemy dokładnie marynatą i pozostawiamy na conajmniej 3-4 godziny. Najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej na noc.

Piekarnik nagrzewamy do 210-220st, ja piekłam na opcji grila z termoobiegiem ale można też ustawić grzanie góra/dół. Odsączamy kurczaka z marynaty (zostawiamy ją na póżniej do smarowania) i kładziemy na ruszt posmarowany odrobiną cytryny (nie będzie sie wtedy tak przyklejał). Jeżeli mięso zacznie bardzo ciemnieć można zmniejszyć temperaturę na 180st i/lub położyć na górę luźno folię aluminiową żeby nie paliło zbyt mocno wierzchu. Mięso pieczemy około 35-40 minut i w międzyczasie smarujemy je pozostałą marynatą (nabierze wtedy ładnego koloru).

Moja propozycja podania to upieczony kawałek kurczaka, frytki oraz surówka z kabaczków i czerwonej papryki (przepis znajdziecie na blogu klikając na nazwę).

Dodaj komentarz