Jesienny sernik

Jesienny sernik 

Musiałam podzielić się z Wami tym nowym przepisem na puszysty, delikatny i bardzo aromatyczny sernik. Wanilia i pomarańcza doskonale podkreślają niebiański smak tego sernika, który z pewnością poprawi nam nastrój w niejedno jesienne popołudnie. Ponadto zrobił on dzisiaj ogromne wrażenie podczas rodzinnego obiadu i kamień spadł mi z serca gdyż rzadko eksperymentuję z nowymi smakami kiedy mam gości.  🙂


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 90 minut plus studzenie (minimum 2-3 godziny)


Składniki:

Spód:
100g Ciastka Oreo (bez nadzienia)
100g Herbatniki lub ciastka Digestive
90g Masło

Masa sernikowa:
150g Drobny cukier
5 szt. Jajka
1 kg Ser na sernik (np w wiaderku)
125g Masło
1 łyżka Cukier wanilinowy
1 szt. Laska wanilii
1 łyżeczka Zapach pomarańczowy do ciast
3 łyżki Mąka Ziemniaczana
Skórka starta z pomarańczy

Potrzebne będą: papier do pieczenia, tortownica 24-26 cm


 Zaczynamy od przygotowania tortownicy oraz spodu do ciasta. Na dnie tortownicy kładziemy papier do pieczenia i zaciskamy na nim obręcz. Nie smarujemy wewnątrz żadnym tłuszczem.

Ciasteczka oreo (bez białego nadzienia) i herbatniki blendujemy lub rozgniatamy w torebce na proszek. Masło rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku lub w mikrofalówce (zatrzymując i mieszając co 10-15 sekund). Rozkruszone ciastka wsypujemy do tortownicy, dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, rozprowadzamy równomiernie po dnie i ugniatamy dużą łyżką, aby spód był ściślejszy. Gotowy spód odstawiamy na bok.

Następnie przygotowujemy masę sernikową.

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia.
  2. W oddzielnej dużej misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką, bardzo puszystą masę.
  3. Dodajemy ser, krótko miksujemy.
  4. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy.
  5. Wlewamy powoli ostudzone masło, miksujemy do całkowitego połączenia z resztą składników.
  6. Pod koniec dodajemy skórkę z pomarańczy, pomarańczowy aromat, ziarenka wanilii (laskę wanilii nacinamy wzdłuż po całej długości, rozchylamy skórkę i delikatnie wyskrobujemy ze środka ziarenka przy użyciu noża lub łyżeczki). Wszystkie składniki krótko miksujemy ( tylko do połączenia).
  7. Masę przelewamy do tortownicy, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 50-60 minut, lub do momentu aż wierzch nabierze złocistego koloru (czas pieczenia zależy od naszego piekarnika). Ciasto wyjmujemy stopniowo, lepiej uchylić na kilka minut piekarnik, żeby delikatnie wyrównać temperaturę. Sernik mimo wszystko odrobinę opadnie, nie pozostanie taki „pokaźny” jak podczas pieczenia 🙂 ale to normalne zjawisko. Mój wyrównał się do wysokości tortownicy. Ciasto studzimy i pozostawiamy najlepiej na minimum 3 godziny, żeby sobie „odpoczęło” i zmieniło konsystencję (z pianki na gęsty sernik). Przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz