Jajeczne koszyczki
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 40min
Składniki (na 12 porcji):
3 -4 placki tortilli
3 jajka
5-6 plasterków surowego wędzonego boczku
1/2 czerwonej cebuli
5 średnich pieczarek
100g startego żółtego sera
opcjonalnie: czerwona papryka (drobna kostka), gotowana szynka zamiast boczku
Aby uformować kształt koszyczka potrzebne będą nam foremki do mufinek, inne głębsze foremki lub blacha. Z każdego placka tortilli wycinamy 3 kółka przy pomocy kubka lub innego naczynia. Zawsze staram się brać odpowiednio duże, aby wykorzystac jak najwiecej placka. Tips: ze ścinek pozostałych z każdego placka można uformować jeden dodatkowy koszyczek układając pozostałe trójkątne części szerszą stroną do góry w foremce. W ten sposób nic nam się nie zmarnuje.
Na patelni podsmażamy boczek i cebulkę, zdejmujemy i odstawiamy na bok. Następnie podsmażamy pieczarkę, pod koniec smażenia dodajemy boczek i cebulkę.
Jajka roztrzepujemy w oddzielnej misce, dodajemy trochę pieprzu z młynka.
Do uformowanych koszyczków rozkładamy równomiernie podsmażone dodatki. Następnie wlewamy jajko zostawiająć z 0,5cm wolnego miejsca, gdyż jajko nieco urośnie. Wierzch posypujemy odrobiną żółtego sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 13-16 min w temperaturze 180st.
English version:
Ingredients (for 12 portion):
3 -4 tortillas/wraps
3 eggs (beaten)
5-6 smoked bacon slices (cut in small strips) or cooked ham of preferred
1/2 red onion or white (diced )
5 medium size mushrooms (cut in small pieces)
100g grated cheese
Optional: red pepper (cut in small pieces)
To form the tortilla baskets you will need muffin forms or other small deep cups suitable for baking. From each tortilla cut 3 circles the largest you can get ( using cup or bowl). Tip: you can use remaining triangles to create an extra basket putting triangle the wider side up in the muffin form. This helps to avoid waste. Push them gently into the forms. You will need to create small waves around to form basket. If tortilla is too hard either splash it with few drops of water or put in the microwave for 10sec.
Preheat the oven to 180c.
Heat up the pan and add bacon. Fry until lightly brown, then add onion and fry until slightly soften. Remove and set aside. Add mushrooms to the pan and fry until it reduces in size, then add back bacon and onion.
Add to the prepared baskets a spoon of the onion , bacon and mushroom mix. Fill it almost to the top (leaving 0,5cm from the edge) with beaten egg (whisk some black pepper to the eggs).
Sprinkle some grated cheese on the top of each basket. Bake it for 13-16 minutes or until the egg is firm enough.