Indyk w sosie z pomidorów

W pełni sezonu ciężko jest się oprzeć soczystym i słodkim pomidorom, dlatego też pojawiają się one w moim menu dość często. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na lekki obiad z indykiem i kaszą jaglaną.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 50 minut


Składniki (4 porcje)

1,5 filiżanki Kasza Jaglana Kupiec (ilość przed gotowaniem)
4 szt. Kotlet z indyka ( lub opcjonalnie podwójna pierś z kurczaka)
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Sos z pomidorów:
1 szt. Cebula
1 łyżka Masło
8 szt. Duże, malinowe pomidory lub 2 szt. Pomidorów w puszce
3 ząbki Czosnek
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła (np oregano, tymianek, rozmaryn, bazylia)
Opcjonalnie: 1 mały słoiczek Czarne oliwki, ser tarty lub parmezan


Przygotowanie:

  1. Pomidory myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Oliwki kroimy na pół lub w krążki.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy czosnek i podsmażamy przez minutę. Następnie dodajemy cebulę, smażymy aż zrobi się szklista. Wsypujemy przygotowane pomidory. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i wybranymi ziołami.
  3. Dusimy na małym ogniu przez 25-30 minut, do momentu aż pomidory się rozpadną i sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania wrzucamy oliwki, opcjonalnie świeżą bazylię.
  4. W międzyczasie przygotowujemy kaszę jaglaną. Mam swoje sprawdzone sposoby aby pozbyć się goryczki z kaszy 🙂 Więc przed gotowaniem należy podprażyć ją odrobinę na suchej patelni po czym przelać na sitku wrzątkiem. Następnie ugotować według instrukcji w proporcji 1:2 (ilość kaszy:ilość wody). Na 1,5 filiżanki kaszy będą nam potrzebne 3 filiżanki wody.
  5. Kotlety z indyka rozbijamy odrobinę tłuczkiem, aby mięso nie było bardzo zbite. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Kotlety obsmażamy na rozgrzanej patelni przez minutę z każdej strony aby straciły różowy kolor. Gotowe mięso przekładamy na patelnię, przykrywamy sosem i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
  6. Porcję mięsa przekładamy na talerz obiadowy, przykrywamy obficie sosem. Serwujemy z porcją kaszy jaglanej.

Dodaj komentarz