Gofry na proszku do pieczenia

Dzisiaj mam dla Was ten oto sprawdzony, prosty przepis na smaczne i chrupiące gofry. Próbowałam do tej pory różne przepisy ale dopiero z tym związałam się na dłużej. Moje ulubione dodatki do gofrów to konfitura wiśniowa i bita śmietana, a dzieci z kolei uwielbiają czekoladę i banany 🙂 Jak szaleć to na całego 🙂


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 10 minut plus pieczenie


Składniki

300g Mąka pszenna
1 1⁄2 łyżeczki Proszek do pieczenia
1 szczypta Sól
1 łyżka Cukier puder
1 łyżka Cukier wanilinowy
340 ml Mleko (temperatury pokojowej)
2 szt. Jajka
130ml Oleju
Opcjonalnie: 1 łyżka Gęsta śmietana


Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe suche składniki. Dokładnie mieszamy.
  2. Następnie dodajemy mleko, jajka, olej i opcjonalnie śmietanę.
  3. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy (trochę gęstszej niż na naleśniki).
  4. Włączamy i rozgrzewamy gofrownicę.
  5. Przy użyciu łyżki wazowej nakładamy porcję ciasta na mocno rozgrzaną kratkę gofrownicy i rozprowadzamy po całości. Ciasto powinno dosłowne zakrywać ząbki. Jeżeli wlejemy zbyt dużo ciasta zacznie ono „kipieć” na zewnątrz podczas wyrastania.
  6. Gofry pieczemy przez około 3-4 minuty lub do momentu, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Czas pieczenia będzie zależeć od  naszych indywidualnych urządzeń.
  7. Gotowe gofry wykładamy na kratkę. Położenie gorących gofrów bezpośrednio na talerz spowoduje, że staną się gumowe i wilgotne.
  8. Serwujemy z ulubionymi dodatkami na przykład z cukrem pudrem, dżemem, konfiturą, czekoladą, bitą śmietaną bądź owocami.

Dodaj komentarz