Smaczne, kolorowe i łatwe do przygotowania. 🙂 Faszerowane jajka są idealne na każdą okazję, jako przekąska, na wielkanocny stół, na imprezę… Może i Wam posmakuje taka wersja?
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 25-30 minut
Składniki (na 14 połówek):
7 szt. Jajek
1/2 szt. Czerwonej papryki
1/2 pęczka Cienkiego szczypiorku
100 g Wędzonego łososia
1/2 małej Czerwonej cebuli
Dressing do nadzienia w dwóch wariantach:
Majonezowy: 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka łagodnej musztardy, sól i pieprz do smaku
Wersja fit: 1 łyżka Oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo około 10-12 minut, po czym zalewamy zimną wodą i rozbijamy delikatnie skorupki. Zostawiamy parę minut w wodzie aż ostygną. Następnie jajka obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka i wrzucamy je do większej miski. Rozdrabniamy widelcem.
Paprykę i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Odrobinę papryki zostawiamy do posypania dla ozdoby. Szczypiorek drobno siekamy, zostawiając szpiczaste końce do ozdoby na wierzch. Przygotowane warzywa dodajemy do żółtek. Dodajemy wybrany dressing i delikatnie mieszamy. Każde jajko napełniamy farszem używając około 1 łyżki stołowej farszu. Rozprowadzamy aby pokryło prawie całą wierzchnią część jajka. Posypujemy kawałkami papryki i szczypiorku.
Łososia tniemy w niewielkie trójkąciki i zwijamy z nich rulonik. Układamy go na wierzchu jajka i dekorujemy łodyżkami szczypiorku. Gotowe jajka wstawiamy do lodówki aby się schłodziły. Smacznego 🙂