Fasolówka (Zupa fasolowa)
Zupa fasolowa jest kolejną zupą, zaraz po grochówce, którą bardzo lubię zajadać w okresie jesienno-zimowym. Delikatnie doprawiona jest chętnie pochłaniana również przez moje maluchy 🙂 Specjalnie dla zabieganych mam, prosty przepis na tę właśnie zupę.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 90-100 minut
Składniki (rodzinna porcja):
2,5 l Woda
350g Surowy, wędzony boczek lub żeberka
350g Drobnej, białej fasoli (Jaś) namoczona dzień wcześniej
5-6 szt. Średnie ziemniaki
2 szt. Średnie marchewki
1szt. Pietruszka
1/4 szt. Seler
2 ząbki Czosnek
2-3 łyżki Majeranek
1 szt. Liść laurowy
1 szt. mała Cebula
2 łyżki Oliwa do smażenia
Dzień przed gotowaniem: Fasolę płuczemy, wsypujemy do garnka lub miski i zalewamy zimną wodą. Woda powinna sięgać co najmniej 3-4 cm ponad poziom fasoli, gdyż podczas pęcznienia cała zostanie wchłonięta w fasolę. Jeżeli woda będzie szybko sie wchłaniała możemy trochę dolać.
W dniu przygotowania zupy: Do garnka z wodą wkładamy mięso, liść laurowy i zagotowujemy. Następnie dodajemy odsączoną fasolę, jedną obraną marchewkę , pietruszkę i selera. Gotujemy ponad 60 minut (zależy od fasoli) do momentu aż zacznie się rozpadać.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i tniemy w średnią kostkę. Pozostawiamy zalane wodą do momentu dodawania ich do zupy, żeby nie ściemniały. Czosnek obieramy (dodajemy w całości)
Kiedy fasola będzie już miękka i zacznie się rozpadać dodajemy odsączone ziemniaki. Zagotowujemy.
W międzyczasie wyjmujemy boczek z zupy, osuszamy, kroimy w paski i podsmażamy na patelni z łyżeczką oliwy. Kiedy się zarumieni, zdejmujemy go i dodajemy z powrotem do zupy. Następnie na kolejnej łyżce oliwy (bez czyszczenia patelni) podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulę. Miękką, dodajemy do zupy.
Kiedy ziemniaki odrobinę zmiękną (po około 10 minutach od dodania) wrzucamy czosnek, majeranek, jedną starkowaną marchewkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Smacznego 🙂