Dżem truskawkowo-agrestowy
Najlepszy na świecie dżem 🙂 Połączenie agrestu i truskawki jest wręcz idealne. Naturalne właściwości żelujące agrestu nadają mu cudowną konsystencję, a cytryna pozwala zachować piękny kolor. Moje dzieci są nim zachwycone ze względu na jego wyjątkowy ostry smak. Podaję go jako dodatek do pieczywa, naleśników, jako nadzienie do ciasta… Wypróbujecie i na pewno dodacie go do swojej listy przetworów na zimę.
Poziom trudności: Średni
Przygotowanie: około 100 minut
Składniki (około 18-20 średnich słoiczków):
3,5kg świeża Truskawka 🍓🍓
1,5 kg Agrest
2,25 kg Cukier (zależy od użytych owoców)
1/2 szt. Cytryna 🍋
4 opak. Żelfix 2:1
Przygotowujemy około 18-20 średnich słoików na przetwory (takich o pojemności 400g) . Ja przeważnie wyparzam je wrzątkiem, żeby pozbyć się bakterii co zapobiega psuciu się przetworów. Dodatkowo przecieram szyjkę słoiczków odrobiną spirytusu.
Truskawki i agrest myjemy, usuwamy szypułki oraz włoski z agrestu. Odsączone z wody umieszczamy w dużym garnku (najlepiej z podwójnym/nie przywierającym dnem) i blendujemy. Aby uzyskać ładną, gładką masę możemy użyć blendera kielichowego, stopniowo blendować owoce i przelewać do garnka. Jeżeli lubimy cząstki owoców to możemy odłożyć część truskawek, zgnieść je lub pokroić w drobną kostkę i dodać do masy.
Przygotowane owoce podgrzewamy, cały czas mieszając. Dodajemy żelfix i dokładnie mieszamy. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy podczas gotowania owoców. Pomoże zachować ładny kolor dżemu. Zagotowujemy.
Następnie wsypyjemy stopniowo cukier, ciągle mieszając. Gotujemy 3-4 minuty. Zbieramy całą powstałą pianę. Kiedy masa będzie się już gotować, zmniejszamy ogień na minimum i zaczynamy nalewać do słoików. Każdy słoiczek napełniamy do samego wierzchu. Zaraz po tym, porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Ja zostawiam w tej pozycji do wystygnięcia.
I już 😊 gotowe👏🏻🍓.