Dyniowy ketchup

Dyniowy ketchup

Ten cudowny przepis dostałam od wyśmienitej i doświadczonej Pani domu. Odkąd wypróbowałam dyniowy ketchup jest on niezastąpiony do wszelkiego rodzaju kanapek, kiełbasek, ciasta francuskiego a nawet jako sos do pizzy. Nie pamiętam kiedy ostatni raz widziałam tradycyjny ketchup w lodówce 🙂 dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem 😊


Poziom trudności: Średni

Przygotowanie: 120 minut


Składniki:

3kg Dynia
1kg Papryka czerwona
1 kg Cebula

Zalewa
600-800g Koncentrat pomidorowy (3-4 słoiczki np Łowicz)
230 ml Ocet jabłkowy (np Kamis)
500g Cukier
2 łyżki Przyprawa do spaghetti (np Kotanyi)
2-3 łyżki Oregano
2 łyżki Suszona bazylia
1 łyżka Słodka papryka
2 łyżki Ostra papryka
1 łyżka Curry


Więc jak przygotować to cudo:

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st około 40 minut aż dynia będzie miękka. W międzyczasie cebulę i paprykę kroimy w dużą kostkę. Dusimy w dużym garnku na 1-2 łyżkach oliwy aż warzywa zmiękną. Następnie wsypujemy upieczoną dynię.

W oddzielnym garnku przygotowujemy zalewę, po czym gorącą wlewamy do garnka z warzywami. Całość miksujemy na jednolitą masę. Zagotowujemy i rozlewamy do słoiczków. Upewniamy się, ze krawędź słoiczka jak i zakrętka są suche i czyste przy zakręcaniu.

Słoiczki wekujemy gotowując w wodzie lub w inny sposób, który preferujemy. Słoiczki zalewamy wodą do 2/3 ich wysokości. Gotujemy na mniejszym ogniu przez 10 minut, od momentu zagotowania wody wokół słoików. Po upływie tego czasu słoiczki wyjmujemy i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.

 

1 thought on “Dyniowy ketchup

Dodaj komentarz