Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami

Dwa lata temu pierwszy raz zebrałam się w święta wielkanocne i przygotowałam drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami. Okazało się, że nie jest to takie trudne jak mi się wydawało i nie zajmuje aż tak dużo czasu 🙂 Smakołyki na wielkanocnym stole z cieplutkimi pasztecikami w roli głównej zachwyciły domowników 🙂 Wypróbujcie i koniecznie podzielcie się opinią.


Poziom trudności: Średni

Przygotowanie: Farsz 60 minut + ciasto 90 minut + pieczenie około 25 minut


Składniki

Farsz:
500g Kiszona kapusta
300g Pieczarki
1 szt. Cebula
2-3 łyżki Ocet balsamiczny
1-2 łyżki Cukier trzcinowy lub brązowy
Sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki Mielonego kminku ( lub 1 łyżeczkę ziarenek kminku)
100 ml Białe wino

Ciasto (produkty temperatury pokojowej):
500g Mąka pszenna (np poznańska lub mix z tortową)
35g Świeże drożdże
250 ml Mleko
1 łyżka Cukier trzcinowy lub brązowy
1 1/2 łyżeczki Sól
50 ml Olej
1 szt. Jajko

Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem


Przygotowanie farszu

  1. Kapustę odciskamy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą na 2/3 wysokości. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę, pokrojoną w drobną kostkę.
  3. Pieczarki oczyszczamy, ucieramy na dużych oczkach i podsmażamy na patelni z łyżką masła, aż stracą na objętości i wyparuje woda. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Do pieczarek dodajemy drobno poszatkowaną kapustę. Wlewamy wino, ocet balsamiczny. Doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Wsypujemy łyżeczkę cukru.Podsmażamy przez kilka minut.

Przygotowanie ciasta

  1. Zaczynamy od rozczynu: drożdże kruszymy do wyższego szklanego naczynia, wlewamy 100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka, dodajemy łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Pozostałe suche składniki mieszamy w oddzielnej misce. Resztę mleka mieszamy z jajkiem i olejem.
  3. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn i pozostałe mokre składniki. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy w misce pod przykryciem na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, chwilę wyrabiamy i podsypujemy odrobinę mąką. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt wielkości stolnicy i tniemy na trzy paski podobnej szerokości.
  5. Zostawiając około 1,5 cm odstępu od krawędzi na całej długości paska układamy ostudzony farsz (jak na zdjęciu).
  6. Krawędzie dokładnie ze sobą sklejamy aby powstał nam rulon. Przekręcamy go łączeniem do dołu i przy użyciu noża ucinamy paszteciki, jak przy kopytkach, o szerokości około 4 cm.
  7. Gotowe paszteciki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układając je bardzo blisko siebie.
  8. Każdy pasztecik smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na kilka minut aby podrosły.
  9. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 20 minut, do momentu aż nabiorą złocistego koloru.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz