Domowa pizza (ciasto)

Domowa pizza (ciasto)

Próbowałam do tej pory wielu przepisów na bazę do pizzy. Niestety za każdym razem czegoś mi w nich brakowało. Jednakże korzystając z tego wypróbowanego, prostego przepisu, przygotowanie idealnego ciasta na pizzę okaże się dla Was dziecinnie łatwe. 🙂


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 10-20 minut, wyrastanie ciasta 60 minut plus pieczenie 10-15 minut


Składniki (3-4 porcje w zależności od preferowanej grubości):

50g Świeżych drożdży (lub suszonych instant 14g)
300ml ciepłej (nie za gorącej) Wody
500g Mąki tortowej i dodatkowe 2 łyżki do podsypywania przy wyrabianiu
1 łyżeczka Brązowego cukru
2 płaskie łyżeczki drobnej Soli morskiej
2 łyżki Oliwy z oliwek


Przygotowanie ciasta z drożdży instant: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Na środku robimy duży dołek. W oddzielnym naczyniu mieszamy drożdże z ciepłą wodą. Przygotowane drożdże wlewamy w dołek z mąki. Drewnianą łyżką łączymy stopniowo mokre i suche składniki. Pod koniec dodajemy oliwę. Przygotowane ciasto wykładamy na deskę, podsypaną odrobiną mąki, i wyrabiamy na gładkie i sprężyste ciasto przez 10 minut. Ciasto smarujemy odrobiną oliwki, wkładamy do szerokiej miski( w takiej ciasto dobrze rośnie) lub zostawiamy na deseczce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Kolejny krok: zobacz Przygotowanie do pieczenia

Przygotowanie rozczynu (Świeże drożdże): Drożdże kruszymy do wyższego naczynia i zalewamy ciepłą (ale nie gorącą) wodą. Mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy 5 łyżek mąki (z przygotowanych 500g) i brązowy cukier. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. (można użyć trzepaczki do jajek aby dokładnie rozmieszać mąkę). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w mało przewiewne miejsce na około 15 minut aż rozczyn urośnie. Ja czasami wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika  lub blisko innego żródła ciepła jak grzejnik. Jeżeli rozczyn nie wyrośnie to znaczy, że coś poszło nie tak i musimy go przygotować od początku.

Przygotowanie ciasta na pizzę (Świeże drożdże):  Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól. Na środku robimy dołek i wlewamy do niego rozczyn. Używając (najlepiej drewnianej) łyżki, zagniatamy powoli mąkę z rozczynem do połączenia składników. Pod koniec dodajemy oliwę. Ciasto przekładamy na stolnicę, delikatnie podsypaną mąką, i wyrabiamy przez parę minut, aż stanie się jednolite i sprężyste. Ciasto smarujemy z wierzchu odrobiną oliwy i pozostawiamy na desce lub w szerokiej misce,  pod ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 50-60 minut.

Przygotowanie do pieczenia (Świeże i suszone drożdże): Po upływie danego czasu kulkę wyrabiamy przez kilka minut i dzielimy na 3-4 części. Tak przygotowane ciasto zaczynamy formować na kształt pizzy. Blaszkę możemy odrobinę natłuścić lub stolnicę podsypać odrobiną mąki, wtedy łatwiej formuje się ciasto. Najlepiej jest to robić palcami i stopniowo, gdyż ciasto jest sprężyste i będzie nieco się kurczyło przy każdym rozciągnięciu. Kształt, wielkość pizzy i składniki dobieramy wedle własnych upodobań. Każdą przygotowaną pizzę odstawiamy na 5-7 minut, żeby jeszcze odrobinę wyrosła. Pieczemy na zwykłej blaszce lub specjalnej do pizzy (z dziurkami na spodzie) przez 12-15 minut w temperaturze 220st. Ewentualnie dla odważniejszych możemy ustawić maksymalną temperaturę w piekarniku około 240-260st i piec przez maksymalnie 5-7 minut. Uwielbiam ten smak 🙂


Dodaj komentarz