Ciasto drożdzowe z migdałową kruszonką
Wyśmienite, wilgotne ciasto drożdzowe o niezwykłym smaku. Zakochałam się w nim i tyle 🙂 Nawet moje dzieci je pochłaniają a to już jest ogromy plus dla tego ciasta. Serdecznie zapraszam do wypróbowania. Idealna bez niczego, z samym masłem lub ulubionymi dodatkami. Każda wersja jest cudowna 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: na noc (8-10 godzin) plus wyrabianie 10 minut i pieczenie 55 minut
Składniki:
3szt. Jajka
50 gram Świeżych drożdży
200 g Cukru
100 ml Oleju
200ml Świeżego mleka
1 Szczypta Soli
500g Mąki tortowej
Kruszonka:
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru migdałowego (Delecta)
3 łyżki Mąki tortowej
Do przygotowanej dużej miski szklanej wbijamy jajka, rozkruszamy drożdze, wsypujemy cukier i sól. Na koniec wlewamy mleko i olej. Nie mieszamy. Nie dodajemy na typ etapie mąki. Tak przygotowane składniki odstawiamy pod ściereczką w mało przewiewne miejsce i pozostawiamy do rana. Chyba, że składniki przygotujemy rano z zamiarem pieczenia na wieczór. Ważne jest żeby postały tak przez kilka godzin.
Przed samym pieczeniem:
- Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy palcami przez kilka minut aż powstanie jednolita kruszonka. Odstawiamy na bok.
- Do miski ze składnikami na ciasto przesiewamy mąkę i miksujemy na gładką masę (nie za długo). Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem średniej blaszki lub tortownicy (24cm średnica).
- Wierzch ciasta posypujemy równomiernie kruszonką i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy grzanie góra/dół na 170st i pieczemy przez około 55 minut. Po upływie tego czasu prawdzamy patyczkiem czy ciasto jest juz suche. Jeżeli tak wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.