Ciasteczka owsiano-jaglane
Uwielbiam mieć coś chrupiącego do kawy a te niskokaloryczne łakocie sprawdzają się znakomicie. Przepyszne, zdrowe i niezbyt słodkie ciasteczka do łasuchów tych dużych i tych małych.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 5 minut plus pieczenie 20-25 minut
Składniki (około 12-14 porcji):
200g Płatki owsiane (np górskie)
50g Płatki jaglane
2 szt. Jajko
50 ml Syrop trzcinowy lub klonowy
1 łyżka Oliwa lub oleju
Opcjonalnie: kilka kropli zapachu waniliowego, 1 łyżka siemienia lnianego, 1 łyżka suszonych owoców typy żyrawina, morela, rodzynka (drobno pokrojone)
Dodatki: Jogurt naturalny, Sezonowe owoce
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy cienkie ciasteczka o średnicy około 7-8 cm (lub wedle uznania). Rozdzielamy najlepiej na dwie partie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy przez około 20-25 minut lub do momentu aż będą miały piękny złocisto brązowy kolor.