Biszkopt na zimno

Biszkopt na zimno

Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 40 minut


Składniki:

1/2 kostki masła
1 całe jajko
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
700g serków homogenizowanych waniliowych
kilka kropli naturalnego ekstraktu z wanilii (można pominąć)
2 szklanki mleka w proszku
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki żelatyny lub opakowanie Żelatyny-fix deserowej
300-350g biszkoptów „Lady Fingers”
Gorzka czekolada (na wierzch)


Biszkopt na zimno to proste i pięknie prezentujące się ciasto. Puszysty waniliowy krem oraz wyrazisty kawowy biszkopt to idealne połączenie smaków.

Kawę rozpuszczamy w szklance wody studzimy to samo robimy z żelatyną. W przypadku, gdy używamy żelatyny-fix postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło delikatnie rozpuszczamy i studzimy.

W dużej misce miksujemy jajko, żółtka i cukier do otrzymania puszystej masy. Do miski dodajemy ostudzone masło, następnie serki homogenizowane i ekstrakt z wanilii , jeśli używamy. Do masy dodajemy partiami mleko w proszku upewniamy się, że nie zostały żadne grudki. Gotową masę mieszamy stopniowo z żelatyną. Do żelatyny dodajemy kolejno po jednej łyżce masy, dokładnie mieszamy i powtarzamy tą czynność jeszcze ze cztery razy. Tak przygotowaną żelatynę możemy dodać do miski i wymieszać dokładnie z resztą masy.

Naczynie, w którym będziemy przygotowywać ciasto, wykładamy przezroczystą folią do żywności (zostawiamy zakładki, ułatwi nam to wyjęcie ciasta z formy). Następnie na dnie układamy gęsto biszkopty, wykorzystujemy połowę kawy do nasączenia. Jeżeli nie nasączymy wystarczająco biszkoptów, to będą twarde w środku ciasta co utrudni krojenie.  Na biszkopty wykładamy połowę masy i wygładzamy, na to układamy kolejne biszkopty i nasączamy kawą. Ma wierzch wykładamy pozostałą masę i wygładzamy powierzchnię. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posypujemy całość wiórkami z gorzkiej czekolady.

 

Dodaj komentarz