Babeczki cytrynowo-marchewkowe

W połączeniu mojego ulubionego ciasta cytrynowego z marchewką powstały dzisiaj te oto babeczki. Nie miałam żadnego, konkretnego pomysłu co przygotować dla swoich gości do kawy i wpadłam na ten orzeźwiający pomysł. Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto marchewkowe i to ono podsunęło mi nowy przepis 🙂


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 15-20 minut plus pieczenie 25 minut


Składniki (około 14 babeczek)

160g Drobny cukier
400g Mąka
180g Miękkie masło
3 szt. Jajka (żółtka i białka oddzielnie)
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
140 ml Mleko
2szt. Cytryny (sok z 1 cytryny plus skórka starta z 2 cytryn)
1 szt. Marchewka (1/2 szklanki, startej na małych oczkach)
Opcjonalnie: 50g Bardzo drobno zmielonych migdałów

 Lukier cytrynowy: 100g Cukru pudru plus 1-2 łyżeczki Soku z cytryny. Mieszamy do połączenia.


Przygotowanie

  1. Potrzebne składniki takie jak  mleko, jajka i masło wyjmujemy z lodówki godzinę przed przygotowaniem babeczek.
  2. Miękkie, posiekane nożem masło i drobny cukier ucieramy w większej misce.
  3. Do masy dodajemy skórkę startą z obu cytryn i 3 żółtka, miksujemy.
  4. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i migdały. Zaraz po tym mleko i sok z jednej cytryny. Miksujemy do połączenia składników.
  5. Marchewkę tarkujemy na tarce z małymi oczkami. Dodajemy do masy i mieszamy aby równomiernie się rozprowadziła.
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy samą szpatułką do połączenia z resztą składników.
  7. Ciasto przelewamy do foremek, wypełniając je do 2-3mm poniżej krawędzi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st . Pieczemy przez około 24-26 minut. Pod koniec pieczenia możemy zrobić test patyczkiem i sprawdzić czy ciasto jest suche w środku. Pamiętajmy, aby nie otwierać piekarnika przez pierwsze 20 minut pieczenia.

Tip: Do pieczenia babeczek idealnie sprawdzają się sztywniejsze, silikonowe foremki. Cienkie papierowe foremki mogą nie utrzymać ciasta i zrobią sie „oklapnięte” na boki. Chyba, że wstawimy je do blaszanej formy na babeczki lub użyjemy podwójnie papierowych foremek.

 

Dodaj komentarz