Amore pomidorrry czyli sos pomidorowy
Ten przepyszny, podstawowy sos pomidorowy jest nr 1 u mnie w domu. W sezonie pomidorowym robię go kilka razy w tygodniu na różne sposoby. Podaję go z mięsem jako sos do spaghetti, sam sos z dodatkiem świeżej bazylii do makaronu tagliatelle, z oliwkami do zapiekania piersi z kurczaka oraz do polania świeżo ugotowanej fasoli szparagowej i można tak dalej wymieniać 🙂 Smakuje dorosły jak i dzieciom ze względu na jego słodki posmak.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 40-50 minut
Składniki:
1kg Pomidory malinowe (lub inne nadające się na sos)
1szt. większa Czerwona cebula
3-4 ząbki Czosnek
1 łyżeczka Miodu (lub więcej zależy od pomidorów), można zastąpić brązowym cukrem
Sól morska, pieprz z młynka
1 łyżka Masło lub Olej do smażenia (lubię ten z pestek winogron)
opcjonalnie: świeże lub suszone oregano, świeża bazylia
Pomidory zazwyczaj obieram. Zaopatrzyłam sie w specjalną obieraczkę do tego typu warzyw i powiem szczerze bardzo ułatwia mi to życie. Pomidory można również tradycyjnie sparzyć wrzątkiem i wtedy obrać lub podsmażyć oddzielnie na patelni i przetrzeć przez sito (pozbywamy się wtedy pestek i skórek).
Na patelni rozgrzewamy olej/masło, dodajemy drobno posiekany czosnek. Po chwili cebulę, pokrojoną w drobną kostkę lub piórka ( wedle uznania). Cebulę smażymy, aż delikatnie zmięknie 3-5 minut i dodajemy pomidory pokrojone w kawałki (bez skórek) oraz miód/cukier. Całość doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Jeżeli używamy suszone oregano je również dodajemy. Zmniejszamy ogień i całość dusimy przez conajmniej 20-30 minut aż pomidory się rozpadną i sos odpowiednio zgęstnieje. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Możemy również wrzucić garść świeżej bazylii (całe listki lub posiekane).
Smacznego 🙂