Prosta tarta bananowa
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
300g angielskich ciastek Digestive
100g masła
450g masy krówkowej w puszce (można zastąpić własnym karmelem)
200ml śmietanki 36% (plus można dodać Śmietan-fix)
3-4 banany
Gorzka czekolada do posypania na wierzch
Ciasto pierwszy raz spróbowałam na wiecznie zielonej wyspie (Irlandii). Razem z ciastem marchewkowym, jest ono na szczycie listy moich ulubionych łakoci. Proste do zrobienia, prezentuje się cudownie i smakuje wyśmienicie.
Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze lub rozbijamy w torebce. Rozpuszczamy i studzimy masło, mieszamy je z pokruszonymi ciastkami. Przekładamy do formy na tartę o średnicy około 24 cm (moja ma wyjmowane dno). Ugniatamy tak, żeby ciasto zakrywało dno i boki foremki.
Wstawiamy na około 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmujemy i spód smarujemy delikatnie karmelem. Można go troszkę podgrzać, żeby zrobił się płynniejszy. Na warstwę karmelu układamy gęsto banany, pocięte w krażki, tak żeby zakryły całkowicie karmel. Następnie ubijamy śmietankę na sztywno, można dodać do niej śmietan-fix, jeżeli ktoś chce. Ubitą śmietanę przekładamy ma wierzch tarty i rozprowadzamy równomiernie po brzegi. Wierzch posypujemy wiórkami z ciemnej czekolady. I gotowe 🙂